[ Pobierz całość w formacie PDF ]

w codziennej praktyce Strona 36
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
Pijcie w trakcie jedzenia
Z niezrozumiałych dla mnie przyczyn w świadomości zbiorowej wciąż pokutuje przestarzałe,
pochodzące jeszcze z lat siedemdziesiątych zalecenie, by nie pić w trakcie jedzenia. Zasada
ta, która nie ma żadnego znaczenia dla ogółu ludzi, może okazać się zgubna dla tego, kto
poddał się diecie, szczególnie opartej na czystych proteinach. Zaniedbując bowiem picie przy
jedzeniu, narażamy się na zapominanie o piciu w ogóle. Ponadto picie przy jedzeniu zwiększa
objętość kęsa pokarmowego i powoduje uczucie sytości, a nawet przepełnienia żołądka.
Poza tym woda rozpuszcza pokarmy, spowalnia proces ich pochłaniania i przedłuża uczucie
sytości.
Zawsze miejcie pod ręką produkty niezbędne w waszej diecie
Musicie mieć zawsze pod ręką lub w lodówce duży wybór produktów z ośmiu kategorii.
Muszą stać się waszymi przyjaciółmi i nieodzownymi towarzyszami. Zabierajcie je ze sobą w
podróż, bo większość produktów proteinowych wymaga przygotowania i, w przeciwieństwie
do węglowodanów oraz tłuszczów, nie tak łatwo je przechowywać, dlatego trudniej je
znalezć w szafach i szufladach niż ciastka i czekoladę.
Zanim coś zjecie, upewnijcie się, że produkt figuruje na liście
Aby mieć pewność, przez pierwszy tydzień trzymajcie tę listę przy sobie. Jest ona prosta i
sprowadza się do kilku linijek: chude mięsa i podroby, ryby i owoce morza, drób, szynka i
jaja, nabiał oraz woda.
Zniadanie
Zniadanie jest często obiektem szczególnych wątpliwości, ponieważ kultura francuska, w
przeciwieństwie do anglosaskiej, przyzwyczaiła nas do unikania produktów proteinowych w
czasie porannego posiłku. Wpisuje się ono jednak w logikę diety opartej na czystych
proteinach. Do kawy czy herbaty, osłodzonej aspartamem lub nie, możemy dodać trochę
chudego mleka, dołączyć do tego jogurt, jajko na miękko, plaster szynki z indyka lub chudej
szynki, co z punktu widzenia dietetyki jest dużo bardziej satysfakcjonujące niż słodka
bułeczka czy czekoladowe płatki śniadaniowe, a poza tym dużo bardziej sycące i ożywcze. Dla
osób niepotrafiących się obejść bez płatków śniadaniowych lub cierpiących na zaparcia, a
także dla osób z dużym apetytem lub  opornych na wszelkie diety przygotowałem przepis
na placki, które bez problemu można włączyć do jadłospisu.
Przygotowuje sieje, mieszając jedną łyżkę stołową otrąb pszennych, dwie łyżki stołowe
otrąb owsianych, jedno jajko lub białko z jajka, zależnie od apetytu i konieczności zwracania
uwagi na cholesterol, jedną łyżkę stołową chudego serka homogenizowanego. Całość
usmażyć na teflonowej patelni, rozprowadzając na niej uprzednio odrobinę oliwy za pomocą
ręcznika papierowego. Takie danie, będące kompromisem między plackami, naleśnikami i
blinami, jest obfite we włókna rozpuszczalne. Liczne badania wykazały, że włókna
rozpuszczalne, nasycajÄ…c siÄ™ wodÄ…, nabierajÄ… masy w przewodzie pokarmowym i formujÄ… siÄ™
w żel, w którego wakuolach uwięzione są substancje odżywcze i kalorie przechodzące wraz z
nim do kału. Jednak, mimo ogromnego znaczenia włókien pokarmowych, dania tego nie
można spożywać częściej niż raz dziennie bez zakłócenia szczególnego sposobu działania
czystych protein.
Plan Protal
w codziennej praktyce Strona 37
Dr Pierre Dukan  Nie potrafię schudnąć
W restauracji
Jest to jedna z sytuacji, w których najłatwiej zachować dietę pro teinową. Po przystawkach,
na przykład w postaci jaja w galarecie, plastra wędzonego łososia albo półmiska owoców
morza, można wybierać między wołowym rumsztykiem, wołową polędwicą z grilla, kotletem
cielęcym, rybą lub drobiem. Trudności mogą się pojawić po daniu głównym, kiedy amator
słodyczy lub serów staje wobec pokusy zamówienia deseru. Najlepszą strategią obronną jest
zamówienie kawy, lub nawet dwóch, jeśli dyskusja się przedłuża. Niektóre restauracje
zaczynają proponować produkty mleczne ze zmniejszoną zawartością tłuszczu lub chude.
Jeśli tak nie jest, najlepiej mieć w pracy czy w samochodzie jogurty naturalne lub o smaku
owocowym, które pozwolą zwieńczyć posiłek świeżym deserem o jedwabistej konsystencji.
Czas trwania kuracji uderzeniowej
Decydujący wybór
To jedna z najważniejszych decyzji, jakie musimy podjąć w planie Protal, ponieważ
początkowy błyskawiczny atak proteinami jest jednocześnie starterem nadającym pierwszy
impuls, a także formą i podstawą dla pozostałych trzech faz, aż do ostatecznej stabilizacji. [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • annablack.xlx.pl
  •